Στρατηγικό Σχέδιο Δήμου Δυτικής Λέσβου
Κάλεσμα σε πολίτες και συλλογικούς φορείς για συμμετοχή στη διαβούλευση μέχρι και τις 15 Απριλίου 2022
Οι σύλλογοι με έδρα στην Αττική, αναφέρονται στη σελίδα 207 όπου και μπορούν να ανατρέξουν όλοι προς επιβεβαίωση αλλά και να δουν συνολικά τι καταθέτει η δήμος Δυτικής Λέσβου και προφανώς, ιδιώτες και συλλογικοί φορείς να παρέμβουν και να καταθέσουν προτάσεις ή διαφωνίες...
Απουσιάζουν από αστοχία ή έλλειψη μεταφοράς στοιχείων από το πίνακα φορέων του δήμου, οι περισσότεροι σύλλογοι και απ’ όλες τις δημοτικές ενότητες...
Aπό τη Δημοτική Ενότητα Ερεσού – Αντίσσης απουσιάζει ο Πολιτιστικός Σύλλογος των Απανταχού Βατουσαίων «Η Κοίμηση της Θεοτόκου», ο Εξωραϊστικός Πολιτιστικός Σύλλογος των απανταχού Σιγριανών "Το Σίγρι" και ο Σύλλογος των Απανταχού Πτερουντίων. Aπό τη Δημοτική Ενότητα Μανταμάδου ο Σύνδεσμος Πελοπαίων Λέσβου (οι σύλλογοι Κάπης και Κλειούς είναι σε προσωρινή παύση ειδικά ο τελευταίος αν και αναφέρεται).
Από τη Δημοτική Ενότητα Αγίας Παρασκευής, ο Φιλοπρόοδος Σύλλογος Αγίας Παρασκευής Λέσβου και ο Σύλλογος των απανταχού Ναπαίων ο «Ναπαίος Απόλλωνας» όπου σήμερα μάλιστα είχε Γενική Συνέλευση και αρχαιρεσίες, Στη συνέχεια από τη Δημοτική Ενότητα Πέτρας λείπει ο Σύλλογος Πετρανών Αθήνας "Ορέστης Κανέλλης" και ο Σύλλογος Στυψιανών Λέσβου "Γερμανός Καραβαγγέλης". Aπό τη Δημοτική Ενότητα Μήθυμνας απουσιάζει ο επίσημος Σύλλογος Μηθυμναίων Αθήνας "Η Μήθυμνα" και ο Σύλλογος Σκαμιωτών "Παναγιά η Γοργόνα".
Τέλος από τη Δημοτική Ενότητα Καλλονής ο Μορφωτικός Σύλλογος Ανεμωτισίων Λέσβου, ο Σύλλογος Φιλιανών Αθήνας και ο Σύλλογος Σκαλοχωριτών Λέσβου - ''Ο Άγιος Γεώργιος''.
Ίσως υπήρχαν ελλείψεις στα στοιχεία (αν και όλοι σχεδόν οι σύλλογοι έχουν έτος ίδρυσης πριν τη δεκαετία του 80. Μπορούν να τα ζητήσουν από την Ομοσπονδία Λεσβιακών Συλλόγων Αττικής (ΟΛΣΑ) ή να ανατρέξουν στην ιστοσελίδα μας και τα μέσα κοινωνικής μας δικτύωσης.
Πάντως θα παρέμβουμε και μεις για το σύνολο των ελλείψεων και θα μετέχουμε φυσικά καλώντας και όλους τους φορείς να κάνουν το ίδιο με προτάσεις.
ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΕΓΓΡΑΦΟ ΤΗΣ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ:
Το κάλεσμα του δήμου
Ολοκληρώνοντας την Α΄ Φάση εκπόνησης του Επιχειρησιακού Προγράμματός του, ο Δήμος Δυτικής Λέσβου δημοσιοποιεί προς διαβούλευση, το εγκεκριμένο από το δημοτικό συμβούλιο ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ και καλεί τους δημότες του να συμμετέχουν με τις απόψεις τους. Στο συγκεκριμένο κείμενο παρουσιάζονται συνοπτικά τα βασικά στοιχεία που συνθέτουν το προφίλ του Δήμου και διατυπώνεται το όραμα και οι αναπτυξιακές προτεραιότητές του.
Εν ολίγοις, ο Δήμος Δυτικής Λέσβου αποβλέπει στην αναστροφή της πληθυσμιακής συρρίκνωσης των κωμοπόλεων και των χωριών του. Στην κατεύθυνση αυτή, σημαντικό ρόλο θα παίξουν οι έδρες των παλιών καποδιστριακών δήμων.
Για την επιστροφή του πληθυσμού που εγκατέλειψε τα χωριά του και την προσέλκυση νέων ανθρώπων απαιτούνται από το Δήμο, πολλά περισσότερα από την κατασκευή και την υποστήριξη υποδομών. Ο Δήμος Δυτικής Λέσβου επιθυμεί να υιοθετήσει έναν συντονιστικό ρόλο, παρακινώντας, κινητοποιώντας και διευκολύνοντας τις παραγωγικές δυνάμεις του τόπου να μεταβούν σε μια νέα εποχή, στην οποία θα επικρατεί η επιχειρηματικότητα έντασης γνώσης, οι τεχνολογίες πληροφορικής και επικοινωνίας και βασικότερο όλων, οι συνέργειες.
Ο Δήμος Δυτικής Λέσβου σκοπεύει να λάβει πρωτοβουλίες αναφορικά με: (α) τη στήριξη ενός συνεκτικού και εξωστρεφούς παραγωγικού συστήματος που θα προσδώσει ταυτότητα σε όλα τα τοπικά προϊόντα, (β) δράσεις που θα ενισχύσουν την αναγνωρισιμότητα της περιοχής και την επισκεψιμότητα σε αυτή, (γ) τη δικτύωση των τοπικών παραγωγικών φορέων και (δ) την προστασία και ανάδειξη του φυσικού και δομημένου περιβάλλοντος.
Όλα τα παραπάνω και οι επιμέρους στόχοι του Δήμου, πρέπει να αναγιγνώσκονται στο πλαίσιο ενός νεοσύστατου Δήμου, ο οποίος αντιμετωπίζει εξαιρετικά πιεστικά ζητήματα στελέχωσης και χρηματοδότησης.