Κυριακή 25 Ιουλίου 2021

 Ντοκιμαντέρ του γερμανογαλλικού τηλεοπτικού δικτύου ARTE

Sappho et l’île de Lesbos



Η Ομοσπονδία Λεσβιακών Συλλόγων Αττικής (ΟΛΣΑ) γνωρίστηκε με την ιστορικό και σύμβουλο Πολιτιστικής διαχείρισης, Λεωνή Θανασούλα, με αφορμή τη συμμετοχή της ως ομιλήτρια, στη διαδικτυακή παρουσίαση της έκδοσης του Ιδρύματος Άγγελου και Λητώς Κατακουζηνού με τίτλο «Άγγελος Κατακουζηνός – Στρατής Ελευθεριάδης: Μία φιλία ζωής και ο ρόλος της στη δημιουργία του Μουσείου Θεόφιλου», στην οποία συνυπήρξε, ύστερα από πρόσκληση της εμπνεύστριας του λευκώματος, Σοφίας Ε. Πελοποννησίου - Βασιλάκου, Μουσειολόγου και επιμελήτρια της Οικίας Κατακουζηνού, με τον πρόεδρο της ΟΛΣΑ, Νεκτάριο Βακάλη παρουσιάζοντας μαζί με άλλους αγαπητούς και αξιόλογους ομιλητές, τα βήματα της δημιουργίας του Μουσείου και το όραμα των πρωταγωνιστών του. 

 Δείτε την παρουσίαση στον παρακάτω σύνδεσμο

 Παρουσίαση βιβλίου: «Άγγελος Κατακουζηνός – Στρατής Ελευθεριάδης»

Στη συνέχεια ο πρόεδρος του συλλόγου Βρισαγωτών Λέσβου, Κώστας Σταυρινός, ενημέρωσε την ΟΛΣΑ, για το ντοκιμαντέρ για την Σαπφώ, από το κανάλι ARTE και τη συμμετοχή της κ. Θανασούλα και έτσι η γνωριμία μαζί της επεκτάθηκε και εμπλουτίστηκε.

De la houle du village d’Eresós jusqu’au temple de Mesa, Lesbos est un terrain de jeu lyrique dont les courbes se dessinent dans les vers de la poétesse Sappho.

Το ταξίδι της Λεωνής Θανασούλα στον κόσμο της ποιήτριας Σαπφώς κρατά πολλά χρόνια, από τις σπουδές της στο Πανεπιστήμιο του Leeds, όπου μέσα στη βαριά συννεφιά του αγγλικού Βορρά, και τις φιλολογικές εξηγήσεις φάνηκε υπερκόσμιος ο ήλιος της Λέσβου.

Η καθαρότητα των στίχων της Σαπφώς, αλλά και η μαγεία αναδύονται μέσα από μία απόλυτη, επιβεβλημένη αποσπασματικότητα με την οποία σώζονται τα ποιήματά της.

Ένας ιδιαίτερος σταθμός στην περιπλάνησή της, είναι το μικρό ντοκιμαντέρ του γερμανογαλλικού τηλεοπτικού δικτύου ARTE για τη Σαπφώ και το νησί της στο οποίο συμμετέχει.

Ευχαριστεί πολύ την αγαπητή και στην ΟΛΣΑ, Τζέλη Χατζηδημητρίου για την πρόσκληση, τη δημοσιογράφο Olivia Dehez και τον οπερατέρ Δημήτρη Ζηβόπουλο για την υπέροχη εμπειρία.

Η Λεωνή Π. Θανασούλα είναι δημιουργός του The Precious Tree biography + culture. Έχει σπουδάσει Ιστορία (Β.Α. - Αμερικανικό Κολλέγιο Ελλάδος), Κλασσική φιλολογία (Μ.Α. - The University of Leeds), Ελληνικό Πολιτισμό (Β.Α. - Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο) και Μουσειολογία (Μ.Α. – Πανεπιστήμιο Αιγαίου).

Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα περιλαμβάνουν την επίδραση του σαπφικού λόγου στην Ιστορία της Τέχνης. Εργάζεται ως σύμβουλος σε εξατομικευμένες αυτοβιογραφικές συγγραφές και ως σύμβουλος Πολιτιστικής διαχείρισης. 

 

Δείτε το ντοκιμαντέρ στον παρακάτω σύνδεσμο

Sappho et l’île de Lesbos