Η ΟΛΣΑ

Η Ομοσπονδία Λεσβιακών Συλλόγων Αττικής (Ο.Λ.Σ.Α.) ιδρύθηκε το 1988 με βασικούς στόχους το συντονισμό της δράσης των Λεσβιακών Συλλόγων που εδρεύουν στην Αττική, τον εμπλουτισμό της δράσης τους και την προώθηση των προβλημάτων του νησιού μας.

Στη δύναμη της είναι εγγεγραμμένοι σαράντα περίπου Σύλλογοι. Στα είκοσι και πλέον χρόνια της δράσης της καλλιεργεί τους δεσμούς επικοινωνίας μεταξύ των Συλλόγων και των Λεσβίων με ποικίλους τρόπους όπως τη διοργάνωση μαζικών εκδηλώσεων και συναντήσεων. Έχουν πραγματοποιηθεί εκδηλώσεις αφιερωμένες στον Οδ. Ελύτη, στον Στρ. Μυριβήλη, στον Θεόφιλο, στον Αργ. Εφαλιώτη, στη μουσικοχορευτική παράδοση της Λέσβου, στη Μικρασία, κλπ. Εκδίδει σε τακτή βάση από το 1993 το τριμηνιαίο περιοδικό « Η ΛΕΣΒΟΣ ΜΑΣ », που διανέμεται δωρεάν σε 4.500 αντίτυπα. Συνεργάζεται δημιουργικά με τους Συλλόγους και τους πνευματικούς ανθρώπους του τόπου μας.

Προωθεί και αγωνίζεται για τη λύση των προβλημάτων του νησιού μας, είτε με ψηφίσματα και προτάσεις στους αρμόδιους φορείς είτε με τη διοργάνωση αναπτυξιακών συνεδρίων στην Αθήνα και στη Λέσβο. Δείχνει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την προβολή και την ανάδειξη της πλούσιας πολιτιστικής και πνευματικής παράδοσης του τόπου.

Συνεργάζεται δημιουργικά με τις Ομοσπονδίες των άλλων νησιών του Αιγαίου, τόσο για τη διοργάνωση κοινών εκδηλώσεων, όσο και για την προώθηση των μεγάλων προβλημάτων – οικονομικών, εθνικών, περιβάλλοντος, ανάπτυξης- του νησιωτικού χώρου. Στόχος αυτής της συνεργασίας είναι και η δημιουργία της Συνομοσπονδίας του Αιγαίου.

Η Ο.Λ.Σ.Α. φιλοδοξεί να αναπτύξει παραπέρα τη δράση της. Να κινητοποιήσει το τεράστιο δυναμικό των Λέσβιων στην Αττική και σε όλο τον κόσμο. Να στέκεται συνεπής και συνεχής αρωγός της δράσης των Λεσβιακών Συλλόγων. Να κάνει πράξη το όραμα του Μίλτη Παρασκευαϊδη, μετατρέποντας το ακίνητο της οδού Κοτυαίου 5, στους Αμπελόκηπους, σε ζωντανή κυψέλη δημιουργίας και πολιτισμού.