Τρίτη 28 Σεπτεμβρίου 2021

 Πέμπτη, 7 Οκτωβρίου στις 20.30 στο Άλσος Νέας Σμύρνης

Ο "Θεόφιλος" ζωγραφίζει παραδοσιακούς χορούς και σκοπούς της Λέσβου

Είσοδος Ελεύθερη!

Ο Μορφωτικός Σύλλογος Ανεμωτισίων Λέσβου, παίρνει τη σκυτάλη στις παραστάσεις που παρουσιάζουν τον λαϊκό μας ζωγράφο Θεόφιλο, μέσα από την ομώνυμο θεατρικό έργο του Θανάση Σκρουμπέλου, σε σκηνοθεσία του Νίκου Βερλέκη και την καθηλωτική ερμηνεία του συντοπίτη μας Θοδωρή Προκοπίου και στις 7 Οκτωβρίου στις 20.30, στο πλαίσιο των Ιωνικών γιορτών του δήμου Νέας Σμύρνης, δίνει την ευκαιρία στα μέλη του, στους Λέσβιους της Αττικής αλλά και σε όλους τους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής, να απολαύσουν το έργο που καθήλωσε τους θεατές όπου κι αν ανέβηκε, σε μία ξεχωριστή παρουσία με παραδοσιακούς χορούς της Λέσβου με τη συμμετοχή του χορευτικού του συλλόγου και την ευγενική συμμετοχή του συλλόγου Παραδοσιακών χορών και Πολιτιστικών Δραστηριοτήτων ο "Μόλυβος".

Το υπέροχο κείμενο του Θανάση Σκρουμπέλου, δεμένο με το ντόπιο μουσικό ρεπερτόριο και την εξαιρετική στην απλότητα της σκηνοθετική ματιά ξεδιπλώνουν την ιστορία του Θεόφιλου, ενός από τους πιο αυθεντικούς και σπουδαίους λαϊκούς ζωγράφους της χώρας μας.

Η πορεία της ζωής του από τη Μυτιλήνη, τον Βόλο και τη Σμύρνη, τα μέρη που έζησε και δημιούργησε, οι εικόνες που τον ενέπνευσαν ώστε να ζωγραφίσει «ήρωες ξανά, από τη γενιά των δράκων» θυμίζουν στον κάθε θεατή , τη σημασία που έχει για τον άνθρωπο να ακολουθεί τα όνειρα του, όποιο κι αν είναι το κόστος.

Μια παράσταση ωδή στην τέχνη και στον πολιτισμό του τόπου μας η οποία τελεί υπό την αιγίδα της Ομοσπονδίας Λεσβιακών Συλλόγων Αττικής (ΟΛΣΑ), όπως άλλωστε συνέβη και όλο το καλοκαίρι, με την περιοδεία του "Θεόφιλου" στα νησιά του Βορείου Αιγαίου και τη Λέσβο με τη στήριξη της Περιφέρειας αλλά και από το δήμο Δυτικής Λέσβου και όπως έχει κάνει από την αρχή της όμορφης αυτής διετούς "περιπέτειας" του έργου της ζωής του Θεόφιλου, την οποία ενσαρκώνει ο αγαπητός μας συντοπίτης από το Λισβόρι, Θοδωρής Προκοπίου.

Την καλλιτεχνική επιμέλεια της εκδήλωσης έχει ο χοροδιδάσκαλος Γρηγόρης Γρηγορίου και θα συνοδεύουν οι μουσικοί:

Παναγιώτης Βέργος Σαντούρι

Κώστας Καλδέλης Τραγούδι

Γιώργος Μαρινάκης Βιολί

Ηλίας Μαυρίκης Κιθάρα

 

Ο "Θεόφιλος" επιστρέφει και σήμερα, "πάντα θα επιστρέφει...."

 

Μορφωτικός Σύλλογος Ανεμωτισίων Λέσβου

ΒΟΥΤΥΡΑ 8, 17122 ΝΕΑ ΣΜΥΡΝΗ, ΤΗΛ. ΦΑΞ 210.9406036

e-mail palmos.anemotias@yahoo.com

 

Ο Μορφωτικός Σύλλογος ιδρύθηκε το 1977 από κατοίκους της Νέας Σμύρνης και της ευρύτερης περιοχής, με καταγωγή από την ορεινή, χτισμένη στου «ανέμου τα ώτα», Ανεμώτια της Λέσβου.

Στη Νέα Σμύρνη πολιτογραφούνται εκατοντάδες Λέσβιοι. Αποτελούν από παλιά μια μικρή παροικία. Δεν είναι τυχαίο το ότι διάλεξαν τη μικρασιάτικη προσφυγούπολη για να μετοικήσουν. Ούτε τυχαίο είναι που μια από τις γνωστότερες συνοικίες της πόλης, ονομάζεται Μυτιληναίικα.

Η Λέσβος συνέδεε πάντοτε την ιστορία της, με τις απέναντι μικρασιάτικες ακτές. Η λεσβιακή μουσική, καθώς και οι τοπικοί χοροί έχουν δεχτεί επιδράσεις από τα κατοικούμενα από Έλληνες παράλια της Μικράς Ασίας.

Ο Μορφωτικός Σύλλογος Ανεμωτισίων έχει σαν κύριο στόχο να προάγει την παράδοση της Λέσβου μα και ολόκληρης της Ελλάδας. Η παράδοση της Λέσβου είναι πλούσια και πολύπλευρη.

Το χορευτικό τμήμα του Συλλόγου δραστηριοποιείται από το 2000. Η χορευτική ομάδα παραστάσεων, έχει λάβει μέρος σε δεκάδες εκδηλώσεις, παρουσιάζοντας χορούς από ολόκληρη την Ελλάδα, τις χαμένες πατρίδες και φυσικά, τη Λέσβο.