Πέμπτη 4 Νοεμβρίου 2010

Η Ο.Λ.Σ.Α και οι Σύλλογοι της Αττικής, για το μέλλον της Λέσβου

Πολλά τα ερωτήματα, οι ενστάσεις και οι διαφωνίες που εκφράστηκαν για τον «Καλλικράτη», τη νέα διοικητική μεταρρύθμιση, με την οποία θα διεξαχθούν οι αυτοδιοικητικές εκλογές το φετινό Νοέμβρη.

Εμείς οι Λέσβιοι, που οι συνθήκες τα έφεραν και ζούμε μακριά από το αγαπημένο μας νησί, δεν έχουμε ξεχάσει τον τόπο μας και τα όνειρά μας γι’ αυτόν παραμένουν ισχυρά.

Πέρα από τις διαφωνίες, αυτό που μας προκαλεί και ήταν πάντα ζητούμενο είναι ο περιορισμός στον αναγκαίο συντονιστικό ρόλο του αθηνοκεντρικού κράτους, η ουσιαστική αποκέντρωση και η πραγματική μεταφορά πόρων, που θα φέρει ευκαιρίες ανάπτυξης στην περιφέρεια, στον γενέθλιο τόπο.

Όλα αυτά, προϋποθέτουν όραμα και συγκεκριμένους στόχους και ενέργειες για την ποθητή ανάπτυξη. Προϋπόθεση είναι και η διαφάνεια, η δίκαιη κατανομή των πόρων και η διαχείρισή τους. Για το νησί μας προϋποθέτουν ακόμη, πως ο νέος, ένας και μεγαλύτερος δήμος της χώρας, δε θα ξεχάσει το δημότη, όπου και αν αυτός ζει, ακόμη και στο πιο απομακρυσμένο χωριό.

Οι Λέσβιοι που ζουν μακριά απ΄ το νησί και η Ομοσπονδία Λεσβιακών Συλλόγων Αττικής (ΟΛΣΑ), αγωνιούν για το μέλλον του νησιού τους, ενώνουν την αγωνία τους με αυτή των μόνιμων κατοίκων του και ζητούν τη δέσμευση του μελλοντικού δημάρχου και περιφερειάρχη για αυτά που πρέπει να γίνουν, ώστε να αναπτυχθεί η ζητούμενη δυναμική.

Θα είναι διαθέσιμοι να βοηθήσουν όπου κρίνεται αναγκαίο, θα είναι δημιουργικοί κριτές και δεν πρόκειται να ανεχθούν έλλειψη έργου, πισωγυρίσματα, κακοδιαχείριση και προσωπικές πολιτικές.

Τα θέματα/προβλήματα τα οποία όλοι οι υποψήφιοι πρέπει να δεσμευθούν πως θα υπηρετήσουν διαχειριζόμενοι με σοβαρότητα και αναζητώντας λύσεις, είναι:

  1. Συγκοινωνίες με την υπόλοιπη Ελλάδα, λιμάνι Σιγρίου (ελαχιστοποίηση κόστους/χρόνου, ποιότητα).
  2. Εκσυγχρονισμός, προστασία και ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα παραγωγής και μεταποίησης (λάδι, γάλα, αλιεία).
  3. Περιβάλλον (προστασία, λύματα επιχειρήσεων κυρίως γαλακτοκομικών να υποχρεωθούν αφού εγκριθούν οι περιβαλλοντικές μελέτες να τις εφαρμόσουν, ελαιοτριβείων, βιολογικοί καθαρισμοί οικισμών, ανάδειξη οικοσυστημάτων).
  4. Οδικά δίκτυα - βασικές αρτηρίες (Καλλονή-Σίγρι, διασταύρωση Αγ. Παρασκευής-Πέτρα, Γέρα-Πλωμάρι-Πολιχνίτος-Ταβάρι), κάθετη ενδοεπικοινωνία.
  5. Υγεία (υποδομές, αίσθημα ασφάλειας, ποιότητα)
  6. Δημόσια Παιδεία (υποδομές, πραγματική μόρφωση όλων ανεξαίρετα των παιδιών)
  7. Ενεργειακή επάρκεια, Α.Π.Ε, γεωθερμία, υδάτινοι πόροι.
  8. Λιμάνια Πλωμαρίου, Μολύβου (έλεγχος αναγκαιότητας και δυνατοτήτων ανάπτυξης), μαρίνες, αλιευτικά καταφύγια
  9. Τουρισμός, εναλλακτικές μορφές (ιαματικός, συνεδριακός, αγροτοτουρισμός).
  10. Πολιτισμική κληρονομιά (προστασία - ανάδειξη - αξιοποίηση αρχαιολογικών μνημείων, παραδοσιακών οικισμών, μουσεία Θεόφιλου, Τεριάντ, Φυσικής Ιστορίας Βρίσας, αρχαιολογικό Ερεσού)
  11. Ορυκτός πλούτος.
  12. Σχέσεις με μικρασιατικά παράλια.

Δεν είμαστε αφελείς και γνωρίζουμε πως δεν κοστίζει στους εμπλεκόμενους με την πολιτική να δεσμευτούν στα παραπάνω, ούτε πως τα προβλήματα θα λυθούν με τις δηλώσεις. Γι’ αυτό τονίζουμε πως δε θα παραμείνουμε απαθείς θεατές μετά τις εκλογές, θα συνεχίσουμε να διεκδικούμε τη λύση των προβλημάτων και την πρόοδο του τόπου μας και οι εκλεγέντες θα μας βρουν δίπλα τους ή μπροστά τους.

Το ΔΣ της Ο.Λ.Σ.Α. και οι εκπρόσωποι των Συλλόγων