Σάββατο 28 Μαΐου 2011

Για την απώλεια του Βασίλη Πλάτανου

Μια άλλη μεγάλη απώλεια έρχεται να προστεθεί στο μεγάλο κατάλογο των Λέσβιων πνευματικών ανθρώπων που το κενό που δημιουργούν με την αναχώρησή τους είναι πολύ μεγάλο. Ο Βασίλης Πλάτανος ένας σημαντικός συμπατριώτης μας, λογοτέχνης, ερευνητής του λαϊκού πολιτισμού, δημοσιογράφος και συγγραφέας δεν βρίσκεται πια κοντά μας.

Άρχισε να δημοσιογραφεί από τη Μυτιλήνη το 1950 και συνέχισε ως καλλιτεχνικός και πολιτιστικός συντάκτης στις εφημερίδες «Αυγή», «Νίκη», «Νέα», «Μεσημβρινή», «Εξόρμηση», «Ελευθεροτυπία», «Ριζοσπάστης», συνεργάστηκε με πολλά περιοδικά.

Ο Στρατής Μυριβήλης διέβλεψε το μεγάλο ταλέντο του. Από νέος ασχολήθηκε με την ποίηση, την πεζογραφία, τις λαϊκές τέχνες, το Θεόφιλο, τον Καραγκιόζη, τη λαογραφία. Βραβεύτηκε από την Ακαδημία Αθηνών, την εταιρεία Λεσβιακών Μελετών, την ΕΡΤ, τη Γυναικεία Λογοτεχνική Συντροφιά.
Ήταν για πολλά χρόνια μόνιμος συνεργάτης του περιοδικού «η Λέσβος μας» της ΟΛΣΑ. Πριν μέρες είχε περάσει από το γραφείο του προέδρου μας και άφησε τις συνεργασίες για τα επόμενα τεύχη, συνεπής όπως πάντα, και συζήτησε μαζί του πως θα μπορούσε και ο ίδιος να βοηθήσει, για να γίνει το «σπίτι του Μίλτη» όπως μας έλεγε.

Το τελευταίο μας τεύχος που κυκλοφορεί σε λίγες μέρες περιέχει ένα κείμενό του για τους Ιακωβίδη-Θεόφιλο-Καλλιγιάννη. Τα Λεσβιακά Γράμματα πενθούν για την μεγάλη απώλεια του γλυκού συνεπή και αθόρυβου εργάτη του πνεύματος. Η ΟΛΣΑ θα τον τιμήσει όπως αξίζει στη μεγάλη προσφορά του.

Καλό σου ταξίδι αγαπημένε μας Βασίλη. Οι Λέσβιοι της Αττικής σε αποχαιρετούν, θα σε θυμόμαστε πάντα.

Το Διοικητικό Συμβούλιο