Τετάρτη 9 Ιανουαρίου 2013

100 ΧΡΟΝΙΑ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ 1912-2012

Δ Ε Λ Τ Ι Ο  Τ Υ Π Ο Υ 


Την Κυριακή 2 Δεκεμβρίου 2012, πραγματοποιήθηκαν στην Αθήνα, οι εορταστικές εκδηλώσεις για τα εκατό χρόνια απελευθέρωσης των νησιών του Βορειοανατολικού Αιγαίου, τα «ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ 2012» από την Ομοσπονδία Λεσβιακών Συλλόγων Αττικής σε συνεργασία με την Ομοσπονδία Λημνιακών Συλλόγων Αττικής, το Σύλλογο του Αγίου Ευστρατίου, την Ομοσπονδία Χιακών Σωματείων Αττικής, την Αδελφότητα Ψαριανών, την Ομοσπονδία Σαμιακών Συλλόγων Αττικής και την Πανικαριακή Αδελφότητα Αθηνών.

Οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν με Δοξολογία στον Ιερό Ναό του Αγίου Γεωργίου στην πλατεία Καρύτση και ακολούθησε η κεντρική εκδήλωση στην αίθουσα του Ιστορικού Μεγάρου της Παλιάς Βουλής.

Η κεντρική εκδήλωση τελούσε υπό την αιγίδα της Γενικής Γραμματείας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής και πραγματοποιήθηκε σε συνδιοργάνωση με την Ιστορική και Εθνολογική Εταιρεία της Ελλάδας.

Η εκδήλωση περιελάμβανε ομιλία του Γενικού Γραμματέα της Ιστορικής και Εθνολογικής Εταιρείας της Ελλάδας κ. Ιωάννη Μαζαράκη Αινιάν και του προέδρου της Ο.Λ.Σ.Α. κ. Χριστόδουλου Τσακιρέλλη.

Προβλήθηκαν αποσπάσματα από τα ντοκιμαντέρ: α. «Απελευθέρωση του Πλωμαρίου –Μυτιλήνης και Λήμνου» της Λέσχης Πλωμαρίου «Βενιαμίν ο Λέσβιος» και β. «Βαλκανικοί πόλεμοι 1912-1913 Ο Ναυτικός Αγώνας. 100 χρόνια μετά» του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού.

Ο συμπατριώτης μας, νεαρός ηθοποιός, Μιχαήλ Δουκάκης απέδωσε το κείμενο του Στρατή Μυριβήλη «Σαν σήμερα» και απήγγειλε το ποίημα “Εις τον Δημήτριον Φιλιππίδην, υπέρ Λέσβου πεσόντα”(από το βιβλίο του Αριστείδη Καλάργαλη “Ελευθέρια Λέσβου 1912-2012″).

Ακούστηκαν τραγούδια του Αιγαίου, τα οποία απέδωσε η χορωδία του Συλλόγου Μεσοτοπιτών Λέσβου «Η Αναγέννηση» με τη συνοδεία ζωντανής παραδοσιακής μουσικής. Έπαιξαν οι: Βαγγέλης Σαραντίδης βιολί, Γιάννης Παυλίδης κιθάρα, Σταυρούλα Σπανού σαντούρι.

Λόγω της θεομηνίας που έπληξε το νησί της Λέσβου, δεν μπόρεσαν να παρευρεθούν στην εκδήλωση τα σαντούρια του Αναγνωστηρίου της Αγιάσου, ευγενική προσφορά του Προέδρου του κ. Κλεάνθη Κορομηλά και της Γενικής Γραμματείας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, όπως είχε προγραμματιστεί. Η Γενική Γραμματεία είχε αναλάβει τα έξοδα μετακίνησης και διαμονής των μουσικών και της μεταφοράς των σαντουριών.

Στις εκδηλώσεις παραβρέθηκαν ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών κ. Χαράλαμπος Αθανασίου, ο Γενικός Γραμματέας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Ιωάννης Σπιλάνης, ο Γενικός Γραμματέας Λιμένων και Λιμενικής Πολιτικής κ. Κώστας Μουτζούρης, η Γενική Γραμματέας Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου κα. Χριστιάνα Καλογήρου, η κα Μάγδα Αλβανού και η κα Ελένη Κόρδα από την Γενική Γραμματεία Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, ο βουλευτής Λέσβου κ. Νίκος Σηφουνάκης, ο Μητροπολίτης Νέας Σμύρνης Συμεών (ο οποίος κατάγεται από την Πτερούντα της Λέσβου), ο Πρόεδρος του Εμπορικού Επιμελητηρίου Λέσβου και του Επιμελητηριακού Ομίλου Ανάπτυξης Ελληνικών Νησιών (Ε.Ο.Α.Ε.Ν.) κ. Θράσος Καλογρίδης, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Λέσβου κ. Χρήστος Κορδώνης, ο οποίος αντικατέστησε τον Δήμαρχο Λέσβου κ. Δημήτρη Βουνάτσο ο οποίος αναγκάστηκε να παραμείνει στο νησί για την αντιμετώπιση των προβλημάτων εκ της θεομηνίας, o δήμαρχος Λήμνου κ. Αντώνης Χατζηδιαμαντής, ο Πρόεδρος του Οργανισμού Δια Βίου Μάθησης, Πολιτισμού και Αθλητισμού του Δήμου Λήμνου κ. Σωτήρης Κωνσταντάρας ο κ. Στέλιος Βέης Καμναρόκος από την Προεδρία της Ελληνικής Δημοκρατίας, εκπρόσωπος της Ομοσπονδίας Δωδεκανησιακών Σωματείων Αθηνών - Πειραιώς ο Διευθυντής του Γραφείου Δημοσίων Σχέσεων της Περιφέρειας Αττικής κ. Αθανάσιος Σκαρτσίλας καθώς και Πρόεδροι και μέλη Αιγαιοπελαγίτικων Πολιτιστικών Συλλόγων. Ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου κ. Αθανάσιος Γιακαλής έστειλε χαιρετισμό μήνυμα.

Ακόμη παραβρέθηκαν οι συμπατριώτες μας: η Αρεοπαγίτης Αιμιλία Λίτινα, ο γλύπτης Αριστείδης Πατσόγλου, οι λογοτέχνες Τάκης Χατζηαναγνώστου, Δημήτρης Νικορέντζος, Ιωάννης Χατζηβασιλείου, ο πρόεδρος της Λέσχης Βενιαμίν Ο Λέσβιος” κ. Ξενοφών Μαυραγάννης, ο πάτερ Ευστράτιος Μανωλέλλης από το Πλωμάρι.

Η Γενική Γραμματεία Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, πρόσφερε ως αναμνηστικά, 50 βιβλία: «Η κεραμική του Αιγαίου» (Κ. Κορρέ ) και 50 βιβλία: «Το Αιγαίο των Βαλκανικών πολέμων 1912-1913» (Ελένη Κατσιαδάκη-Γιώργος Μαργαρίτης), τα οποία η ΟΛΣΑ θα τα διανείμει στις Ομοσπονδίες και Αδελφότητες των νησιών του Βορειοανατολικού Αιγαίου.

 
Μετά το πέρας της εκδήλωσης οι συμμετέχοντες μετέβησαν προς το Σύνταγμα, όπου κατατέθηκαν στεφάνια στο μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη.

Θερμές ευχαριστίες στη Γενική Γραμματεία Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, στο Διοικητικό Συμβούλιο της Ιστορικής και Εθνολογικής Εταιρείας της Ελλάδας, στην Περιφέρεια Αττικής (Γραφείο Δημοσίων Σχέσεων), στο Βαγγέλη Σαραντίδη και στη Χορωδία του Συλλόγου Μεσοτοπιτών, στη Σταυρούλα Σπανού, στο Μιχαήλ Δουκάκη και στο Σύλλογο Μυτιληναίων Πετρούπολης «Θεόφιλο»,

ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ 


~~~~~~