Τετάρτη 8 Μαΐου 2013

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΠΑΛΛΕΣΒΙΑΚΟΥ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ «ΜΙΛΤΗΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΑΪΔΗΣ»

Στις 17 Απριλίου 2013, πραγματοποιήθηκε εκδήλωση, στο σπίτι του σημαντικού Λέσβιου γλύπτη και χαράκτη Αριστείδη Πατσόγλου, από την Ομοσπονδία Λεσβιακών Συλλόγων Αττικής (ΟΛΣΑ) και την «Επιτροπή Πρωτοβουλίας για την ανοικοδόμηση του Παλλεσβιακού Πνευματικού Κέντρου «ΜΙΛΤΗΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΑΪΔΗΣ». η παρουσίαση στο Αθηναϊκό κοινό, του κτιρίου του Παλλεσβιακού Πνευματικού Κέντρου «ΜΙΛΤΗΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΑΪΔΗΣ». Παραβρέθηκαν ο Υπουργός Πολιτισμού κ. Κώστας Τζαβάρας, ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών κ. Χαράλαμπος Αθανασίου, ο Αντιδήμαρχος Συντονισμού του Δήμου Αθηναίων κ. Παναγιώτης Μπέης ο Βουλευτής Ν. Λέσβου κ. Νίκος Σηφουνάκης, ο κ. Στρατής Πατακός εκ μέρους της Επιτροπής Πρωτοβουλίας, (ο κ. Γιάννης Παγίδας βρισκόταν στο εξωτερικό), ο κ. Γεώργιος Ματαράγκας εκπρόσωπος της Περιφέρειας Αττικής, ο κ. Αντώνιος Βογιατζής Πρόεδρος του ΔΣ του Μουσείου της Πόλεως των Αθηνών, η κ.Τόνια Αράχωβα Διευθύντρια της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος, ο καλλιτέχνης Μανώλης Μητσιάς, ο κ. Βλάσσης Πολυχρονόπουλος και η σύζυγός του κα Κατερίνα Πολυχρονοπούλου, ο κ. Δημήτρης Ράπτης, ο κ. Θεόδωρος Τρύφων, ο κ. Στάθης Παρασκευάς, ο κ. Πολυχρόνης Κωλέττης, ο κ. Απόστολος Κατσιάνος, ο κ. Βασίλης Μαργιός, ο αρχιτέκτονας μηχανικός του κτιρίου Νίκος Μιχαλόπουλος η κα Γιώτα Βρεττάκου (συγγενής του ποιητή Νικηφόρου Βρεττάκου), οι δικαστικοί λειτουργοί Αιμιλία Λίτινα, Ευτέρπη Κοτζαμάνη και Δέσποινα Κουμάνια, η ηθοποιός Ελένη Ερήμου, η κα Λενέτα Στράνη, ο λογοτέχνης κ. Δημήτρης Νικορέτζος, η αρχιτέκτονας μηχανικός Περσεφόνη Μιχαλόπουλου με τον σύζυγο της, η δημοσιογράφος κα Νάνσυ Καλαφάτη, ο Πρόεδρος του ΣΑΔΑΣ κ. Μαδεμοχωρίτης, ο κ. Κων/νος Βαμβακάς, Πρόεδροι και μέλη Λεσβιακών Συλλόγων και πολλοί ακόμα πνευματικοί άνθρωποι και φίλοι της Λέσβου.

Τους καλεσμένους της σπουδαίας αυτής εκδήλωσης υποδέχθηκαν και δεξιώθηκαν με εγκαρδιότητα, οι οικοδεσπότες Αριστείδης και Αλεξάνδρα Πατσόγλου, και μέλη του Δ.Σ. της ΟΛΣΑ.

Η εκδήλωση καλύφθηκε από την τηλεόραση του Antenna, το ΒΗΜΑ fm, την ΕΡΤ και άλλους δημοσιογράφους.

Ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Λεσβιακών Συλλόγων κ. Χριστόδουλος Τσακιρέλλης, αναφέρθηκε με συντομία στον ίδιο τον λογοτέχνη και εκπαιδευτικό Μίλτη Παρασκευαϊδη και στην διαθήκη του, καθώς και στις αγωνιώδεις και συνεχείς προσπάθειες των μελών του Δ.Σ. της ΟΛΣΑ, να εκτελέσει την τελευταία βούληση του σπουδαίου αυτού πνευματικού ανθρώπου του νησιού μας. Στην συνέχεια αναφέρθηκε στην πορεία των εργασιών οικοδόμησης του Παλλεσβιακού Πνευματικού Κέντρου, παρουσίασε, σε μακέτα και σε φωτογραφίες, το κτίριο, του οποίου έχει ολοκληρωθεί ο σκελετός και δήλωσε ότι η ΟΛΣΑ κινείται με συντονισμένες και συνεχείς προσπάθειες, για την εξεύρεση πόρων, προκειμένου να συνεχιστεί και να ολοκληρωθεί η οικοδόμηση του κτιρίου. Συγκεκριμένα είπε : «Το έργο που παρουσιάζουμε σήμερα, είναι καρπός συλλογικής προσπάθειας των Λέσβιων. Δημιουργούμε στην καρδιά της Αθήνας ένα ίδρυμα πολιτισμού, ανάπτυξης και κοινωνικής αλληλεγγύης, μια γέφυρα επικοινωνίας με όλο το κόσμο, το αφιερώνει η δική μας γενιά στις επόμενες γενιές, στους νέους μας. Θέλουμε να δώσουμε ένα μήνυμα ελπίδας και αισιοδοξίας, ότι ενωμένοι μπορούμε να καταφέρουμε στους πολύ δύσκολους αυτούς καιρούς, πολύ σημαντικά πράγματα». Ευχαρίστησε θερμά τον Αριστείδη και την Αλεξάνδρα Πατσόγλου για την προσφορά των έργων τους και ευχαρίστησε τους παρευρισκόμενους που στηρίζουν και ενισχύουν τις προσπάθειες της ΟΛΣΑ., καθώς επίσης και όσους την ενίσχυσαν και την στήριξαν μέχρι σήμερα, υλικά και ηθικά.

Στη συνέχεια κάλεσε όλους τους παρευρισκόμενους να εξακολουθήσουν να στηρίζουν υλικά και ηθικά την προσπάθεια της ΟΛΣΑ για να ολοκληρωθεί όσο γίνεται πιο γρήγορα το έργο της και κατέληξε λέγοντας: «Το έργο που παρουσιάζουμε σήμερα, γίνεται γιατί κάποιοι πίστεψαν στην αξία και στην χρησιμότητα της υλοποίησης του οράματος του Μίλτη. Ανήκει σε όλους, ο καθένας θα πρέπει να αναλάβει το μερίδιο της ευθύνης που του αναλογεί.»

Το λόγο έλαβε στη συνέχεια ο υπουργός Πολιτισμού κ. Κώστας Τζαβάρας που δήλωσε ότι είναι εξαιρετικά ευχαριστημένος για την ποιότητας και την σοβαρότητα της προσπάθειας. Κλείνοντας υποσχέθηκε ότι θα κάνει άμεσα ό,τι είναι δυνατόν, παρά τις δυσκολίες που υπάρχουν, να βοηθήσει από την πλευρά της πολιτείας, που θα πρέπει να αναλάβει και εκείνη το μερίδιο που της αναλογεί.

Ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών κ. Χαράλαμπος Αθανασίου, που είναι και μέλος της «ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ» τόνισε ότι κάνουμε πράξη το σημαντικό αυτό έργο , που αποδεικνύει ταυτόχρονα τις δυνατότητες μας, όταν δρούμε συλλογικά. Υποσχέθηκε να βοηθήσει και ο ίδιος όσο μπορεί την ΟΛΣΑ για να τελειώσει γρήγορα, το πνευματικό κέντρο που προβάλει τη Λέσβο και τους ανθρώπους της.

Ο αντιδήμαρχος Αθηναίων κ. Παναγιώτης Μπέης μίλησε για ένα έργο στην καρδιά της Αθήνας που είναι σίγουρος ότι θα είναι χρήσιμο για τους Λέσβιους όλου του κόσμου αλλά και τους κατοίκους του Λεκανοπεδίου Αττικής.

Ο βουλευτής κ. Νίκος Σηφουνάκης μίλησε για την ανάγκη στήριξης της μεγάλης προσπάθειας της ΟΛΣΑ που γίνεται πια πραγματικότητα.

Ο κ. Στρατής Παττακός αναφέρθηκε στην προσπάθεια που πρέπει να κάνουμε όλοι για να προχωρήσει το έργο και ότι η Επιτροπή Πρωτοβουλίας σε συνεργασία με την ΟΛΣΑ θα συνεχίσουν τις προσπάθειες που καταβάλονται προκειμένου να αποπερατωθεί το Πνευματικό Κέντρο.

Ο λογοτέχνης Δημήτρης Νικορέτζος ζήτησε να βοηθήσουν όλοι για να ολοκληρωθεί η επιθυμία του Μίλτη Παρασκευαίδη.

Μηνύματα έστειλαν, ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου κ. Νάσος Γιακαλής ο οποίος μεταξύ άλλων εκφράζει τα συγχαρητήρια του για την πρωτοβουλία της πραγματοποίησης αυτής της συνέντευξης Τύπου και τη σημαντική έμμεση και άμεση συμβολή του καλού του φίλου και εξαίρετου καλλιτέχνη Αριστείδη Πατσόγλου, στα πολιτιστικά δρώμενα του τόπου μας, ο Δήμαρχος Λέσβου κ. Δημήτριος Βουνάτσος ο οποίος απευθυνόμενος στην ΟΛΣΑ, την Επιτροπή Πρωτοβουλίας και τον κ. Πατσόγλου τους συγχαίρει και μίλησε για αξιοθαύμαστη και τιτάνια προσπάθεια που καταβάλλεται για να πάρει σάρκα και οστά το σημαντικό αυτό έργο. Επίσης μηνύματα έστειλαν και οι άλλοι βουλευτές του Ν. Λέσβου, ο Πρόεδρος του ΕΚΑΒ κ. Δημήτρης Παπαγιαννίδης , ο Γενικός Γραμματέας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Ιωάννης Σπιλάνης, η Γενική Γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου κα Χριστιάνα Καλογήρου, ο Γενικός Γραμματέας Λιμένων και Λιμενικής Πολιτικής κ. Κώστας Μουτζούρης, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Λέσβου κ.Θράσος Καλογρίδης κ.α.

O Αριστείδης Πατσόγλου ευχαρίστησε τους παρευρισκόμενους και τόνισε ότι πάντα θα είναι κοντά στην ΟΛΣΑ και στη Λέσβο.

Χορηγοί της εκδήλωσης και της δεξίωσης που ακολούθησε, ήταν οι ποτοποιίες του νησιού μας «ΕΠΟΜ» και «ΒΑΡΒΑΓΙΑΝΝΗ» και η τυροκομική εταιρεία ΓΑΛΑΚΤΟΚΟΜΙΚΗ ΧΥΔΗΡΩΝ ΛΕΣΒΟΥ των αφών Θεοφάνη Ρόδου, καθώς και το Ζαχαροπλαστείο στο Καλαμάκι «PALET».

Όλοι θαύμασαν τα έργα του καλλιτέχνη και μίλησαν για μια εξαιρετική εκδήλωση της ΟΛΣΑ, που αναδεικνύει για μια ακόμα φορά τον Πολιτισμό της Λέσβου και το υψηλό χρέος των σύγχρονων Λέσβιων προς τους πνευματικούς ανθρώπους του νησιού μας.

Η ΟΛΣΑ και η Επιτροπή Πρωτοβουλίας εκφράζει θερμές ευχαριστίες σε όλους και ζητά την συμπαράσταση τους για την άμεση ολοκλήρωση του Πνευματικού Κέντρου.

Το Διοικητικό Συμβούλιο