Οριακό αποτέλεσμα στο δήμο Μυτιλήνης με αμφισβητήσεις και αντιδράσεις στο ψήφισμα δημιουργίας νέας δομής
Αναμένεται η τοποθέτηση του Περιφερειακού Συμβουλίου
Ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις 12 τα μεσάνυχτα της Τετάρτης, έπειτα από μαραθώνια συνεδρίαση που κράτησε πάνω από 5 ώρες, η συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Μυτιλήνης με μοναδικό αντικείμενο συζήτησης της δημιουργία νέας δομής μεταναστών στο νησί.
Το ψήφισμα της δημοτικής αρχής Κύτελη, ψηφίστηκε με 16 ψήφους υπέρ και 15 κατά ενώ δεν περιελάμβανε μέσα γεωγραφικό προσδιορισμό της δομής με αποτέλεσμα οι πάρεδροι των κοινοτήτων, που σχεδιάζεται να δημιουργηθεί νέα δομή, να μην μπορέσουν να ψηφίσουν.
Οι αντιπολιτεύσεις από την πλευρά τους έκαναν λόγο για μεθοδευμένη διαδικασία, αφού είναι γνωστά τα σχέδια του Υπουργείου για τον γεωγραφικό προσδιορισμό της δομής, με μοναδικό στόχο η πρόταση Κύτελη να περάσει έστω και οριακά.
Να σημειωθεί ότι εκτός από την απουσία γεωγραφικού περιορισμού, το ψήφισμα δεν ανέφερε ούτε αριθμητικό περιορισμό της νέας δομής, πέρα από την απαίτηση να είναι μικρή κι ενώ νωρίτερα σε παρέμβαση του ο Υπουργός Μετανάστευσης είχε προσδιορίσει τον συγκεκριμένο αριθμό στα 3.500 άτομα. (Πληροφορίες Εφημερίδα Πολίτης).
Το ψήφισμα
«Εισηγούμαστε τη δημιουργία ελεγχόμενου προσωρινού κέντρου για τις ανάγκες καταγραφής, ταυτοποίησης και εξέτασης ασύλου, μακριά από αστικό ιστό και κατοικημένη περιοχή και το οποίο δεν θα έχει σε καμία περίπτωση το χαρακτήρα υπερδομής. Η λειτουργία αυτού του κλειστού προσωρινού ελεγχόμενου κέντρου υποχρεούται να πληροί τις συνθήκες ασφάλειας και υγιεινής και τη προστασία των κατοίκων της περιοχής και των διαμενόντων σε αυτή. Επίσης πρέπει να διασφαλίζεται η προστασία του περιβάλλοντος, των γύρου αυτού περιοχών με προτεραιότητα την πρόληψη κάθε κινδύνου πυρκαγιάς. Η λειτουργία του κέντρου θα σημάνει την ταυτόχρονη παύση της λειτουργίας κάθε άλλης δομής, οι οποίες λειτουργούν μέχρι σήμερα στα όρια του Δήμου Μυτιλήνης και ειδικότερα στη περιοχή Μαυροβούνι και στο Δημοτικό Χώρο του Καρά Τεπέ καθώς και των λοιπών δομών περιλαμβανομένων και των κατοικιών. Η λειτουργία του Κέντρου σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να αναστείλει ή να περιορίσει τη συνεχή προσπάθεια φύλαξης των θαλασσίων συνόρων καθώς και τη συνεχή αποσυμφόρηση του νησιού μας από πρόσφυγες και μετανάστες σύμφωνα με τις δεσμεύσεις της κυβέρνησης. Τέλος επιβάλλεται να συνεχιστεί ο αυστηρός έλεγχος της δραστηριότητας των ΜΚΟ».
Το περιφερειακό συμβούλιο Βορείου Αιγαίου συνεδριάζει σήμερα Πέμπτη και η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Λουτροπόλεως Θέρμης Λέσβου και η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αιρετών και Κατοίκων της Χίου καλεί τους περιφερειακούς συμβούλους να να υιοθετήσουν τις θέσεις του κοινού τους ψηφίσματος για το προσφυγικό-μεταναστευτικό ζήτημα. Σε αυτό διατυπώνουν την κάθετη αντίθεσή τους στη δημιουργία νέων δομών στα δύο νησιά και καλούν όλους τους κατοίκους των δύο νησιών να υψώσουν μέγα τείχος στους σχεδιασμούς της κυβέρνησης και των Ευρωπαίων Εταίρων μας που αποφασίζουν για εμάς , χωρίς εμάς.
Η ΟΛΣΑ
Η Ομοσπονδία Λεσβιακών Συλλόγων (ΟΛΣΑ), την αντίστοιχη περσινή περίοδο, εκτός των γνωστών κινητοποιήσεων και αντιδράσεων σε αγαστή συνεργασία με τις αποφάσεις των αυτοδιοικητικών εκπροσώπων του νησιού και πέρα των γνωστών και δεδομένων ψηφισμάτων της, είχε μεγάλη και έντονη κινητικότητα με τροφοδότηση των θέσεων της στα Μ.Μ.Ε. της Λέσβου, του Βορείου Αιγαίου και των Πανελλαδικών Μέσων, συνεχή συνεργασία με τους συλλόγους μέλη της και μη, αλλά και επαφές και συναντήσεις με όλες τις πολιτικές δυνάμεις και εκπροσώπους της Κυβέρνησης (Υφυπουργό Εθνικής Άμυνας Αλκιβιάδη Στεφανή, βουλευτές νομού Λέσβου: Χαράλαμπο Αθανασίου, Γιάννη Μπουρνού, Μαρία Κομνηνάκα, τον βουλευτή επικρατείας και υπεύθυνο Προστασίας του Πολίτη της Κ.Ο. του ΚΙΝΑΛ Γιώργο Καμίνη, και πολλούς άλλους.).
Κάλεσμα
Περιμένουμε τις τελικές νομικές γνωμοδοτήσεις, τοποθετήσεις και αποφάσεις των δημοτικών συμβουλίων της Λέσβου, όπως και του Περιφερειακού Συμβουλίου καθώς είναι ένα θέμα που αφορά όλο το νησί και κατ΄ επέκταση το Βόρειο Αιγαίο. Επίσης τις ξεκάθαρες αποφάσεις σχετικά με τις προτάσεις τους, από τα πολιτικά κόμματα που εκπροσωπούν το λαό της Λέσβου στο κοινοβούλιο, άμεσα ή έμμεσα, επειδή δεν έχουν όλα, τοπική εκπροσώπηση.
Επίσης από τους συλλόγους μέλη μας, όπως και τους συλλογικούς φορείς κι ενώσεις του νησιού, να επανατοποθετηθούνε σχετικά με τις τελευταίες εξελίξεις και την επιχειρηματολογία που έχει αναπτυχθεί τον τελευταίο χρόνο καθώς διαπιστώνουμε μεταξύ άλλων και διαφορετικές προσεγγίσεις από πρόσωπα, δημοτικές παρατάξεις και διαμορφωτές κοινής γνώμης.
Ψήφισμα
Η Ομοσπονδία Λεσβιακών Συλλόγων Αττικής (ΟΛΣΑ), είναι σε σταθερή επικοινωνία με την Παλλεσβιακή Ένωση Θεσσαλονίκης και την Ομοσπονδία Συλλόγων Νήσου Λέσβου ΗΠΑ και Καναδά για να εκδώσουν σε συνεργασία με τις άλλες Ομοσπονδίες και συλλόγους στον κόσμο και στη χώρα, ένα κοινό ψήφισμα σχετικά με τα νέα δεδομένα και τις εξελίξεις στο μεταναστευτικό-προσφυγικό ζήτημα.