ΑΠΟΝΟΜΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
Βραβείο Εξαίρετης Πανεπιστημιακής Διδασκαλίας στον Λέσβιο Καθηγητή, Λευτέρη Ζούρο
Πραγματοποιήθηκε η τελετή της απονομής του Βραβείου Εξαίρετης Πανεπιστημιακής Διδασκαλίας για το 2020, στον καταγόμενο από την Πελόπη Λέσβου, Ομότιμο Καθηγητή του Τμήματος Βιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης και αντεπιστέλλον μέλος της Ακαδημίας Αθηνών, Λευτέρη Ζούρο.
Το βραβείο θεσπίστηκε εις μνήμην των δολοφονηθέντων καθηγητών Βασίλη Ξανθόπουλου και Στέφανου Πνευματικού, οι οποίοι έπεσαν νεκροί από πυρά φοιτητή, στις 27 Νοεμβρίου 1990.
Η Ομοσπονδία Λεσβιακών Συλλόγων Αττικής (ΟΛΣΑ), η οποία διατηρεί επικοινωνία με τον καταξιωμένο καθηγητή, ήταν ενήμερη, μέσω του προέδρου της, για την τελετή απονομής του βραβείου που έγινε την Τετάρτη 17 Φεβρουαρίου 2021. Αρχικά ήταν για να γίνει στο Μέγαρο της Παλαιάς Βουλής, όπως κάθε χρόνο, αλλά λόγω των συνθηκών και των περιορισμών εξαιτίας του κοροναϊού, πραγματοποιήθηκε ειδική τελετή στο Προεδρικό Μέγαρο.
Τον βραβευόμενο συνόδευσαν εντός του κτιρίου, ο καθηγητής και Πρόεδρος του ΙΤΕ, Νεκτάριος Ταβερναράκης και ο καθηγητής ΕΚΠΑ Γιάννης Ιωαννίδης, Προεδρεύων της Επιτροπής Βραβείου. Το βραβείο απένειμε στον κ. Ζούρο η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου.
Ο κ. Ζούρος συγκινημένος ευχαρίστησε την κ. Σακελλαροπούλου, το ΙΤΕ και την Επιτροπή Βραβείου για αυτήν την τιμή.
Απονέμοντας το βραβείο, η κυρία Σακελλαροπούλου είπε τα εξής:
«Αγαπητέ κύριε Ζούρο,
Σας απονέμω το Βραβείο Εξαίρετης Πανεπιστημιακής Διδασκαλίας, που έχει θεσμοθετηθεί από το Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας στη μνήμη δυο εξαίρετων πανεπιστημιακών δασκάλων, του Βασίλη Ξανθόπουλου και του Στέφανου Πνευματικού, οι οποίοι έχασαν αδόκητα τη ζωή τους εν ώρα διδασκαλίας. Στα πενήντα χρόνια της ευδόκιμης παρουσίας σας στην έδρα, εμπνεύσατε γενιές ολόκληρες φοιτητών. Ταχθήκατε με πάθος στο έργο της διάχυσης της επιστημονικής γνώσης στο ευρύτερο κοινό. Υπερασπιστήκατε με σθένος την αλήθεια και την ηθική της επιστήμης. Και βέβαια, με το έργο σας, εδραιώσατε τους στενούς δεσμούς της επιστήμης με την κοινωνία. Κάτι ιδιαίτερα σημαντικό στις μέρες μας, όταν μοναδικό όπλο του ανθρώπου απέναντι στην πανδημία είναι η καταφυγή στην επιστημονική γνώση. Σας συγχαίρω και σας εύχομαι δύναμη για να συνεχίσετε τον αγώνα τον καλό.»
Το Βραβείο Εξαίρετης Πανεπιστημιακής Διδασκαλίας
Συμπληρώθηκαν τριάντα χρόνια από τη θέσπιση του Βραβείου Εξαίρετης
Πανεπιστημιακής Διδασκαλίας που είναι ο μοναδικός θεσμός στην Ελλάδα που
επιβραβεύει κάθε χρόνο την αριστεία και την αφοσίωση ακαδημαϊκών δασκάλων στην
Πανεπιστημιακή Διδασκαλία.
Το Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ) θέσπισε αυτό το Βραβείο για να τιμήσει τη μνήμη των ερευνητών του και καθηγητών του Πανεπιστημίου Κρήτης, Βασίλη Ξανθόπουλου και Στέφανου Πνευματικού. Και οι δύο τους υπήρξαν λαμπροί επιστήμονες με διεθνή αναγνώριση, που χάθηκαν άδικα το 1990. Η επιλογή του βραβευόμενου γίνεται από επιτροπή διακεκριμένων ακαδημαϊκών δασκάλων, που αντιπροσωπεύουν όλες τις κύριες γνωστικές περιοχές της Επιστήμης.
Ο κάθε βραβευόμενος, μετά την επιλογή του, γίνεται αυτόματα και μέλος της Επιτροπής.
Ο ΛΕΥΤΕΡΗΣ ΖΟΥΡΟΣ
Ο Ελευθέριος (Λευτέρης) Ζούρος (γεν. 31 Αυγούστου 1939) είναι Εξελικτικός Βιολόγος και πανεπιστημιακός με καταγωγή από την Πελόπη Λέσβου. Από το 2007 αποτελεί μέλος της Ακαδημίας Αθηνών.
Σπουδές
Φοίτησε στην Ανώτατη Γεωπονική Σχολή Αθηνών. Μετά τη στρατιωτική του θητεία
(1963-1965) προσελήφθη ως βοηθός (1965-1968) και ακολούθως έγινε επιμελητής
(1968-1971) στο Εργαστήριο Γενετικής στο οποίο υπό την καθοδήγηση του κ. Κ.
Κριμπά εξεπόνησε τη διδακτορική του διατριβή για τη γενετική πληθυσμών του
Δάκου της ελιάς (1968) (Dacus oleae).
Μεταδιδακτορικά φοίτησε στις ΗΠΑ, στο Πανεπιστήμιο του Σικάγου στην ομάδα του Καθηγητή Richard Lewontin (1969-1972). Έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την Εξελικτική και εξεπόνησε δεύτερη διδακτορική διατριβή για την ειδογένεση σε είδη δροσόφιλας (1972).
Ακαδημαϊκή καριέρα
Το 1973 διορίσθηκε επίκουρος καθηγητής στο Τμήμα Βιολογίας του Πανεπιστημίου Dalhousie του Καναδά (1973) , ακολούθως αναπληρωτής καθηγητής (1977) και τέλος καθηγητής (1983). Το ερευνητικό του ενδιαφέρον εστράφη προς την πληθυσμιακή μελέτη, με γενετικές σημάνσεις, των θαλασσίων οργανισμών, κυρίως των μυδιών και στρειδιών, χρηματοδοτούμενος από το κρατικό Ίδρυμα Έρευνας του Καναδά. Το 1996 του απενεμήθη τιμητική καθηγητική έδρα (G. Campbell endowed chair of Biology). Το 1982 εξελέγη καθηγητής στο Τμήμα Βιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης στο Ηράκλειο, όπου συμμετείχε στην οργάνωση των σπουδών θαλάσσιας βιολογίας και από το 1996, παραιτηθείς από το Πανεπιστήμιο Dalhousie, αφιερώθηκε αποκλειστικά στην έρευνα και διδασκαλία στο Πανεπιστήμιο Κρήτης. Από το 1998-2003 υπήρξε επίσης Διευθυντής του ιδρυθέντος από το 1987 Ινστιτούτου Θαλάσσιας Βιολογίας Κρήτης και συνετέλεσε σημαντικά στην οργάνωση, ανάπτυξη της ερευνητικής δραστηριότητας του Ινστιτούτου αυτού καθώς και στη σύναψη ερευνητικών συνεργασιών με άλλα ευρωπαϊκά αντίστοιχα κέντρα έρευνας. Από το 2006 αποχώρησε λόγω ορίου ηλικίας από το Πανεπιστήμιο Κρήτης, του οποίου είναι ομότιμος καθηγητής από το 2007.
Διεθνής αναγνώριση
Η διεθνής αναγνώρισή του προκύπτει μεταξύ άλλων από τη συμμετοχή του στις εκδοτικές επιτροπές διεθνών επιστημονικών περιοδικών (Molecular Biology and Evolution, Marine Genomics, Evolution) στο πρώτο εκ των οποίων υπήρξε και αναπληρωτής εκδότης. Επίσης είναι συνιδρυτής και πρόεδρος του ΔΣ της Ελληνικής Εξελικτικής Εταιρείας (ΕλΕξΕ).
Ακαδημία Αθηνών
Σε αναγνώριση του επιστημονικού του έργου η Ακαδημία Αθηνών τον εξέλεξε
στις 14 Ιουνίου 2007 νέο αντεπιστέλλον μέλος της Ακαδημίας Αθηνών στην έδρα της
«Θαλάσσιας Βιολογίας».
Σήμερα είναι Ομότιμος καθηγητής Εξελικτικής Βιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, ενώ το ενδιαφέρον του για τα κοινά τον οδήγησε στην εκλογή του ως Δημοτικού Συμβούλου στο Γούβες του Νομού Ηρακλείου. Επιπλέον συνεχίζει το συγγραφικό του έργο, ενώ συμμετέχει ενεργά στο διάλογο για τη Διδασκαλία της Εξέλιξης στα ελληνικά σχολεία.
Έχει συγγράψει τα βιβλία «Ας συμφιλιωθούμε με τον Δαρβίνο» (2009), «Σε αναζήτηση σκοπού σε έναν κόσμο χωρίς σκοπό» (2014) και «Όταν ο Χότζας συνάντησε τον Αϊνστάιν» (2019) τα οποία κυκλοφορούν από τις Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης, όπως και το λογοτεχνικό «Ίωνος Δελαλίδη, αποβιώσαντος: Ποιήματα που έγιναν ιστορίες» (2014) το οποίο κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Γαβριηλίδης. Είναι ιδρυτής και υπεύθυνος της σειράς διαλέξεων για το ευρύτερο κοινό «Δαρβινικές Δευτέρες» που έχουν συμπληρώσει 10 έτη και αριθμούν πάνω από 60 συναντήσεις.
Έχει γράψει πάνω από 120 άρθρα και δημοσιεύματα σε λόγια περιοδικά και στον ημερήσιο τύπο, έχει δώσει πάνω από 80 διαλέξεις για το ευρύτερο κοινό και έχει συμμετάσχει σε διάφορες ραδιοφωνικές και τηλεοπτικές παρουσιάσεις και συνεντεύξεις.
Η Ομοσπονδία Λεσβιακών Συλλόγων Αττικής (ΟΛΣΑ), με χαρά δέχτηκε την πρόταση του κ. καθηγητή, για τη διοργάνωση, όταν οι συνθήκες το επιτρέψουν, εκδήλωσης-ημερίδας, σχετική με το αντικείμενό του.
ΕΚΔΗΛΩΣΗ για το "Μεγάλο ταξίδι της Εξέλιξης"
από την Πανελλήνια Ένωση Βιοεπιστημόνων και τον Λευτέρη Ζούρο
Η Πανελλήνια Ένωση Βιοεπιστημόνων σε
συνεργασία με το Πειραματικό Γυμνάσιο και το Πειραματικό Λύκειο Ρεθύμνου,
τιμώντας την επέτειο γέννησης του Κάρολου Δαρβίνου - Darwin day 2021,
διοργανώνουν διαδικτυακή ημερίδα το Σάββατο 27 Φεβρουαρίου 2021 και ώρα 18.00
με θέμα:
"ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΤΑΞΙΔΙ ΤΗΣ ΕΞΕΛΙΞΗΣ
Ο Δαρβίνος αποκαλύπτει το Δέντρο της
Ζωής"
(Στις 12 Φεβρουαρίου γιορτάζεται διεθνώς
η ημέρα γέννησης του Δαρβίνου)
Οι εισηγητές, θα αναφερθούν σε σημαντικά
ζητήματα που αφορούν την Εξελικτική Θεωρία, αφού η κατανόηση της μπορεί να
εξηγήσει την εξέλιξη κάθε μορφής ζωής πάνω στη Γη, επομένως και την εμφάνιση,
την εξέλιξη και τη δυναμική του κορονοϊού SARS CoV-2.
Εισηγητές:
Ζούρος Λευτέρης, Ομότιμος Καθηγητής του
Τμήματος Βιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, αντεπιστέλλον μέλος της Ακαδημίας
Αθηνών.
Πουλακάκης Νίκος, Καθηγητής Συστηματικής
Ζωολογίας στο Τμήμα Βιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, Διευθυντής του Μουσείου
Φυσικής Ιστορίας Κρήτης.
Σφενδουράκης Σπύρος, Καθηγητής
Οικολογίας και Βιοποικιλότητας στο Τμήμα Βιολογικών Επιστημών του Πανεπιστημίου
Κύπρου.
Οι ομιλίες θα μεταδοθούν ζωντανά μέσω
του καναλιού στο Youtube της ΠΕΒ και θα υπάρχει η δυνατότητα υποβολής ερωτήσεων
μέσω ειδικής φόρμας.
ΔΕΝ απαιτείται προεγγραφή.
Οργανωτική Επιτροπή - Συντονιστές της
Ημερίδας
Αναγνωστάκης Μανώλης,
Βιολόγος-Εκπαιδευτικός, Πειραματικό Γυμνάσιο Ρεθύμνου.
Κατωπόδης Γεώργιος,
Βιολόγος-Εκπαιδευτικός, μέλος του ΔΣ της ΠΕΒ.
Πενθερουδάκης Γεώργιος, Βιολόγος-Εκπαιδευτικός, Πειραματικό Λύκειο Ρεθύμνου.
Η εκδήλωση απευθύνεται σε
Βιoεπιστήμονες, την επιστημονική κοινότητα, αλλά και στο ευρύτερο κοινό.
Πανελλήνια Ένωση Βιοεπιστημόνων -
Panhellenic Union of Bioscientists
Για την Ημερίδα:
https://pev.gr/imerida-to-megalo-taxidi-tis-exelixis/...
https://www.facebook.com/events/875452619909755/
Επιμέλεια κειμένου, Νεκτάριος Βακάλης