Σάββατο 27 Φεβρουαρίου 2021

 Επιστολή συλλόγων και κατοίκων Μόριας

Σε άμεσο κίνδυνο το Αρχαίο Ρωμαϊκό Υδραγωγείο

Επιστολή στην Υπουργό Πολιτισμού, στον Περιφερειάρχη, τον Δήμαρχο Μυτιλήνης, τους βουλευτές του νομού Λέσβου και την Εφορία Αρχαιοτήτων Λέσβου, έστειλαν οι σύλλογοι της Μόριας με σκοπό να αφυπνίσουν και να αποτρέψουν την καταστροφή ενός μοναδικού μνημείου στο Βόρειο Αιγαίο και ενός από τα αρχαιότερα υδραγωγεία του κόσμου.

Η Ομοσπονδία Λεσβιακών Συλλόγων Αττικής (ΟΛΣΑ), επικοινώνησε με την Επίτιμη Έφορο Αρχαιοτήτων Ν. Λέσβου και Χίου κ. Αγλαΐα Αρχοντίδου Αργύρη (επί ημερών της το 2004-2005 είχαν τοποθετηθεί οι σκαλωσιές υποστήριξης) και ενημερώθηκε για την κατάσταση του μνημείου, με την πρόεδρο του Πολιτιστικού Συλλόγου Γυναικών Μόριας κ. Μαριάνθη Μακρή και έλαβε γνώση για την επιστολή των φορέων της περιοχής και την κλιμάκωση των αντιδράσεων, όπως και με την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου (μετά την αυτοψία στο χώρο του αντιπεριφερειάρχη Παναγιώτη Χριστόφα) και το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού με σκοπό να γνωρίσει τις ενέργειες τους. 
Περιμένουμε να αναληφθούν άμεσα πρωτοβουλίες για να σωθεί το ιστάμενο αρχαίο μνημείο της Λέσβου το οποίο μαζί με της Σάμου, είναι και τα μοναδικά των νησιών του Βορειοανατολικού Αιγαίου.

(Μέλη της ΟΛΣΑ και ο πρόεδρος της, είχαν επισκεφθεί το μνημείο τα δύο τελευταία χρόνια, με αφορμή δράσεις πολιτισμού στο χώρο, έχοντας παράλληλα λάβει και γνώση για την κατάσταση και τις ενέργειες των φορέων που δρουν στην περιοχή).

Ακολουθεί η επιστολή, την οποία η ΟΛΣΑ, συνυπογράφει.

"Οι Καμάρες"
(Το Αρχαίο Ρωμαϊκό Υδραγωγείο της Μόριας)

Το μοναδικό ιστάμενο αρχαίο μνημείο της Λέσβου και των
νησιών του Βορειοανατολικού Αιγαίου κινδυνεύει με κατάρρευση.

Η «Μήδεια», που πέρασε με σφοδρότητα και από τα νησιά του ΒΑ Αιγαίου, επιδείνωσε την ήδη επιβαρυμένη κατάσταση του Αρχαίου Υδραγωγείου της Μόριας.
Οι επεμβάσεις στερέωσης και αποκατάστασης του μνημείου, που άρχισαν πριν από την δεύτερη χιλιετία , διακόπηκαν ήδη το 2002.

Το 2004 τοποθετήθηκαν μεταλλικές αντιστηρίξεις προσωρινά, μέχρις ότου εγκριθεί το επόμενο απαραίτητο ποσό για τη συνέχιση των εργασιών.

Δυστυχώς, η προσωρινή αντιστήριξη έγινε μόνιμη ,έως ότου το πέρασμα της Μήδειας την κατέστρεψε τελείως, με αποτέλεσμα, η απειλή κατάρρευσης , ακόμα και από τους μη ειδικούς, να είναι ορατή.

Το ΚΛΕΙΔΙ της κεντρικής αψίδας έχει μετατοπισθεί.

Κυρία Υπουργέ ,κύριε Περιφερειάρχη, κύριε Δήμαρχε της Μυτιλήνης κύριοι βουλευτές της Λέσβου,

Οι Σύλλογοι και οι κάτοικοι της Μόριας ζητούν την άμεση επέμβασή σας για τη σωτηρία του σπουδαιότατου αρχαίου μνημείου της Λέσβου, που επί 2000 χρόνια αποτελεί σημείο αναφοράς για την περιοχή και τους κατοίκους της.

Πρέπει να γίνει αντιληπτό ότι από τους ειδικούς θεωρείται από τα σπουδαιότερα μνημεία που τεκμηριώνουν εξαιρετική γνώση για τη στατική τεχνικού έργου της αρχαιότητας.

Απευθυνόμαστε στην Υπουργό Πολιτισμού, στον Περιφερειάρχη,
στον Δήμαρχο Μυτιλήνης , στους Βουλευτές της Λέσβου ,ώστε με την επέμβαση τους να επιληφθούν άμεσα οι ειδικές Υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού για την αντιστήριξη , στερέωση και την άμεση αποκατάσταση του Μνημείου.

Οι αναφορές της αρμόδιας Κ Εφορείας Αρχαιοτήτων Λέσβου, της
Περιφέρειας Β. Αιγαίου καιτης Κοινότητας Μόριας, ειδικά από το 2015 και εξής, δεν έχουν εισακουστεί από τις αρμόδιες Υπηρεσίες και το Υπουργείο Πολιτισμού.

Έγκειται στη δική σας ΑΠΟΦΑΣΗ να μη συμβεί το ίδιο και σήμερα για να μη χαθεί ένα σπουδαιότατο μνημείο και τεκμήριο του Πολιτισμού επί των ημερών σας.

Κάνουμε έκκληση στην Υπουργό Πολιτισμού, στον Περιφερειάρχη, τον Δήμαρχο Μυτιλήνης, τους βουλευτές μας ,την Εφορία Αρχαιοτήτων Λέσβου, ώστε με την παρέμβασή τους, να επιληφθούν άμεσα οι ειδικές Υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού για την αντιστήριξη , στερέωση και την άμεση αποκατάσταση του Μνημείου, ενός μνημείου μοναδικού στο
είδος του, ενός μνημείου που δύο καλοκαίρια τώρα φιλοξενεί μουσικές εκδηλώσεις και θα αποτελούσε ιδανικό χώρο τέλεσης πολιτιστικών εκδηλώσεων του νησιού.

Έχουμε την πεποίθηση ότι κανένας από σας, τους Πολιτικά Υπεύθυνους και επιστήμονες, δεν θα θελήσει να αναλάβει το βάρος μιας ενδεχόμενης τραγωδίας ,όπως δυστυχώς είχε συμβεί πριν λίγα χρόνια με το τοξωτό Γεφύρι της Πλάκας στην Ήπειρο.

Περιμένουμε τις άμεσες ενέργειες σας για τη «σωτηρία» του μνημείου, αλλά και την εξασφάλιση της σωματικής ακεραιότητας των ανθρώπων , που, όχι μόνο το επισκέπτονται αλλά και διέρχονται καθ’ όλο το εικοσιτετράωρο καθημερινά, διότι βρίσκεται σε αγροτικό δρόμο ευρείας κυκλοφορίας».

ΟΙ ΣΥΛΛΟΓΟΙ ΤΗΣ ΜΟΡΙΑΣ :
Η Πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Γυναικών Μόριας: Μαριάνθη Μακρή
Ο Πρόεδρος του Πεζοπορικού Συλλόγου « η Διχάλα»: Ασημάκης
Κουκλάδας
Ο Πρόεδρος του Ιππικού Συλλόγου: Μιχάλης Γκάγκας
O Πρόεδρος Κατοίκων Μόριας και Όμορων Κοινοτήτων : Αθανάσιος
Ψούνος
Η Πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων κ Κηδεμόνων Δημ. Σχολείου
Μόριας: Μαρία Λάμπρου
Ο Πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων Γυμνασίου
Μόριας Άγγελος Κυρίκης
Λέσχη Ανάγνωσης Μόριας: Πηνελόπη Ζούρου
Ο Πρόεδρος της Κοινότητας Μόριας: Ιωάννης Μαστρογιάννης
Η Επίτιμος Έφορος Αρχαιοτήτων Ν. Λέσβου και Χίου:
Αγλαΐα Αρχοντίδου Αργύρη.

Παρακαλούμε όπως μας ενημερώσετε για τις ενέργειές σας.
(Μαριάνθη Μακρή: polsylgynmorias@gmail.com
Ασημάκης Κουκλάδας: dixalamoria@gmail.com
Ιωάννης Μαστρογιάννης: tkmorias@gmail.com )