Παρασκευή 6 Αυγούστου 2021

 Ζητάμε τη μέγιστη επαγρύπνηση και μέτρα επιφυλακής

Μεγάλη ανησυχία σε όλους τους Λέσβιους για όλους τους δικούς τους και συγγενείς τους στις πυρόπληκτες περιοχές της Αττικής και της υπόλοιπης Ελλάδας καθώς βλέπουν ανθρώπους, περιουσίες, κόπους μιας ζωής και πνεύμονες οξυγόνου να χάνονται με μεγάλη ταχύτητα, χωρίς να φαίνεται ελπίδα, αντίθετα υπάρχουν προειδοποιήσεις ακόμα και από τα χείλη του Πρωθυπουργού, ότι τα χειρότερα έρχονται, για να τιθασευτεί αυτός ο όλεθρος...που και λόγω των ιδιαιτέρων κλιματικών συνθηκών έχει φουντώσει.

Ξέρουμε για πολλούς συντοπίτες μας οι οποίοι έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές στις περιοχές που καίγονται, αλλά πολλοί περισσότεροι, ανησυχούν για το ενδεχόμενο να συμβεί, ειδικά μετά την ειδοποίηση για αυξημένο κίνδυνο και στο νησί για πυρκαγιά που εστάλη από το 112, κάτι ανάλογο με αυτά που βιώνουν τώρα οι πληγείσες περιοχές της χώρας.

Ξέρουμε ότι έχουν δημιουργηθεί, ομάδες περιπολιών και περιφρούρησης, σε διάφορες περιοχές του νησιού με πρωτοβουλίες των κατοίκων και των συλλόγων (και από τον Ποδηλατικό Σύλλογο Λέσβου), αλλά δε γνωρίζουμε για κάτι πιο οργανωμένο πέραν των προβλεπόμενων από τους δημόσιους φορείς.

Έχει κλείσει η πρόσβαση, μετακίνηση, διέλευση ή παραμονή σε δάση, εθνικούς δρυμούς, περιοχές Natura και άλση, λόγω αυξημένου κινδύνου εμφάνισης νέων πυρκαγιών και αυτό είναι ενισχυτικό των μέτρων πρόληψης και ξέρουμε ότι υπάρχουν και σχέδια για κάτι περισσότερο σύμφωνα και με τη σύσκεψη της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων (ΠΕΔ) Βορείου Αιγαίου, σε ευρεία σύσκεψη στο Βαθύ Σάμου με τα όργανα Πολιτικής Προστασίας για λήψη μέτρων και για ετοιμότητα.

Υπήρξε σύσκεψη του Συντονιστικού Οργάνου της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου όπου συμμετείχαν εκπρόσωποι της αστυνομίας, του στρατού, του ΕΚΑΒ, της πολιτικής προστασίας των Δήμων, του δασαρχείου και των εθελοντών πυροσβεστών. 

Αρκετά μέλη μας, εισηγούνται για παρέμβαση του στρατού και άλλων πρόσφορων μέσων για τη μέγιστη επιφυλακή...

Καλούμε όλους τους εμπλεκόμενους να λάβουν τα πλέον κατάλληλα μέτρα και όλους τους συντοπίτες μας να δείξουν στο μέγιστο βαθμό την υπευθυνότητα που τους διακρίνει, για την αποφυγή ενεργειών που θα προκαλέσουν τις συνθήκες για την πρόκληση πυρκαγιάς και σε όσους το επιτρέπει η κατάσταση της υγείας τους να ενισχύσουν τις εθελοντικές ομάδες δασοπροστασίας και επιτήρησης.

Όπως μάθαμε, οι Ένοπλες Δυνάμεις, ανταποκρινόμενες στα αιτήματα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, συμμετέχουν ενεργά, με προσωπικό και μέσα όπου ζητηθεί, στις προσπάθειες της κρατικής μηχανής για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών και την ίδια ώρα εντατικοποιούν τις περιπολίες ανά την επικράτεια για την πρόληψή τους. Ελπίζουμε να συμβαίνει αυτό σε όλη την Επικράτεια και φυσικά στη Λέσβο.

 

Ομοσπονδία Λεσβιακών Συλλογων Αττικής (ΟΛΣΑ)